Přátelé,
Pojďme se podívat, co jsem
všechno našla zajímavého o „čančání“ mýdla. Především musím sdělit, že pokud
budete hledat informaci v angličtině o tom, jak opracovat a zlepšit vzhled
mýdla, tak hledejte tyto výrazy: how to clean (up) soap, tidy up soap, polish soap. Také tato dvě slova přijdou
vhod: beveler a planer.
No a teď do toho!
První díl zkrašlovacího seriálu
je o krájení (to neznamená však, že
nikdy nebudeme mluvit o lití mýdla a formách nebo o růžných typech
linerů (papír na pečení, silikon či mylar foliích).
Pokud se vám povedlo vyrobit něco
hezkého a hodláte to minimálně nechat při stejném, ale raději byste vzhled
mýdla vylepšili, tak především musíte se postarat o krájení mýdla. Mýdlo by
mělo být nakrájené rovně. A to je (bohužel) základ pro hezké, designové neboli umělecké
mýdlo. Zní to jako banalita a úplně jednoduchá věc, ale kdo zkoušel - ten ví,
že to není tak úplně jednoduché. Mýdlo může být u krájení příliš měkké a lepit
se na kráječ či nůž nebo naopak příliš tvrdé a tak se začne drolit a lámat se.
Anebo nemáme dobrý kráječ anebo se nám třese ruka))) Takto krásně se drolí mýdlo, které neprošlo gélem a je krájeno nožem))))
Pro znázornění našeho zkrášlovácího procesu budu pro vás fotit
tento docela ošklivý kus pivního mýdla. Nakrájíme, vyčistíme, naleštimě tohoto šeďáka spolu v našem asi trojdílném seriálu)))
Z vlastní zkušenosti bych
nejraději doporučila na krájení mýdla používat strunový kráječ. Koupit se dá například kráječ na sýr, většinou
však nebývá tak úplně pevný a struna se velmi snadno povoluje. Jsou různé varianty, třeba i s deskou. Já mám toto odsaď:
Strunový kráječ můžete také
vyrobit sami, je to relativně jednoduché a bude vám to sloužit dlouho. Já mám
vyrobeny od skoro manžela a podle „návrhu“ jedné z nejtalentovanějších
mydlářek Tatsiany Serko (Pokud jste neviděli její blog Creative soaps by Steso,
tak vám to vřele doporučuji). Je univerzální a vhodný pro veškeré typy forem.
Použili jsme k výrobě struny č. 2 z hudebního obchodu a dřevíčko
normálně z OBI nebo jiného hobby-marketu.
Prodávají se také strunový kráječe
profesionální (v Americe teda) a jsou vhodné na krájení mýdlové brikety udělány
ve formě bochníkového typu (tzv. log mold). Stojí dardu a pomohou jen u toho
konkrétního typu formy. Třeba takový vám vyrobí Soap Equipment:
Krájení mýdla na kousky strunou
je nejlepší varianta pro rovně hrany s uhlem 90 stupňů, jelikož struna je
velice tenká a nezanechává po sobě stopy, pokud se nezastavíte na chvíli (pak samozřejmě
stopy od struny jsou vidět). Náš šeďák nakrájeny strunou:
Strunový kráječ se dobře poradí
také s hodně nerovným velkým povrhem, sodným popelem nebo suchým mýdlem po metodě CPOP.
Pokud však krájíte mýdlo posypané
bylinkami, otočte ho na bok, aby bylinky neškrabaly povrh mýdla a nezanechávaly
hluboké a nehezké rýhy. Jedno z mých prvních mýdel, samozřejmně levandulové, jak jinak)))) Teď bych to tak z ruky nepustila)))) Bylinky nahoře, žadné rýhy, krájeno však nožem, takže stopy od nože:
Pokud máte bylinky či jiné exfoliánty (káva, mletá
lufa, perlový prášek aj) uvnitř, tak tato rada moc nepomůže a spíše by to
chtělo pak mýdlo vyleštit. Takhle to proryla lufa:
Co se týče nožů - ano, dobrá varianta
pokud nemáte nic jiného po ruce. Můžete vidět třeba podobný keramický nůž u
Clyde Yoshidy z Vibrant Soap nebo na videích Soap Queen TV.
Musím však
dodat že velmi málo kdy dokážete takovým nožem ukrojit rovný kus mýdla a
k tomu nezanechat na stopy od nože. Tady je moje mýdlo ukrojené nožem a stopy na hraně.
Nožem také se skoro nedá ukrojit
mýdlo s hranami 90 stupňů…. Tady je porovnání krájení nožem a strunou. Levý okraj - nůž, pravý - struna, u zadního mýdla naopak:
A trochu toho nože ještě... šikmá krása)))):
Speciální kráječ na mýdlo, jehož fotku jsem ukradla na
Googlu, přepokládám bude mít stejné problémy jako nůž – tloušťka a šířka
břitvy. Nekupovala jsem ho ani, jelikož jsem docela rychle přišla na to, že
struna je nejlepší a jednoduchá DIY varianta. V Čechách se dá koupit třeba v Tvořivém světě, rovný nebo vroubkovaný
Další díl našeho seriálu věnujeme opracování povrchu mýdla jak velkých i malých hran, tak ostrých okrajů. Už se těším)))
Máte vlastní tipy? Podělte se s ostatními v komentářích.
Přeje co nejrovnějšího mýdla
Nasťa.
Žádné komentáře:
Okomentovat