25. června 2017

Domáca výroba prírodných mydiel metódou za studena - recenze na knihu






Mílí mýdlopřátelé,

Ráda bych vám dnes představila novou knihu, která má k nám velmi blízko nejen proto, že je o mýdle, ale také proto, že ji napsala slovácká kolegyně, momentálně žijící v ČR. Ano, mluvím o mýdloudálosti tohoto roku od Evy Budinské a Ivana Čitári – Domáca výroba prírodných mydiel metódou za studena.

Hned na začátku Vám jí doporučím k přečtení a ke koupí, jelikož je to jediná moderní kniha o výrobě mýdla napsána v dostupné všem nám jazyce a zároveň je to obsahově velmi kvalitní věc, kterou budete mít na stole anebo do ní budete často nakukovat.

Kniha je vhodná jak pro úplné začátečníky, tak pro pokročilejší mydláře. Je tištěna na kvalitním lesklém papíře a je uspořádaná pomoci pohodlné kroužkové vazby.


Knihu lze rozdělit na dvě velké časti. První část je věnovaná základním pojmům, postupům a složkám v mýdle a tak je velkým pomocníkem těm, kdo mýdla zatím nevyráběl anebo těm, kdo si přeje trochu oprášit základní znalosti výroby. Obsahuje trochu historie výroby mýdla, vysvětlení základních pojmů jako saponifikace a přetučnění, popis základních složek mýdla, detailní postup při výrobě včetně příprav formy a kontroly pH, informace o zrání mýdla a způsobu skladování. Pak následuje popis barev, vůní a speciálních složek, které se dají do mýdla dodat navíc k základu. Nechybí ani popis forem pro výrobu mýdla a základní techniky zdobení mýdla. První část uzavírají 34 recepty na různá mýdla (na ruce, na pleť, tělová mýdla, sezonní a mýdla s mléčnými výrobky aj.) a velký přehled estetických a technologicky závažnějších nedostatku mýdla a způsoby jich řešení.


Druhou, menší část knihy, představuje materiál pro pokročilejší úrovně. Pojednává o složení jednotlivých olejů co do mastných kyselin, jaký má vliv teplota na proces zmýdelnění, kolik vody můžeme do receptury dávat a kdy, jak zrychlit nebo zpomalit stopu nebo zvýšit odolnost mýdla. 

Na konci knihy najdeme pak základní bezpečnostní pravidla pro práci se zásadami, odpovědi na FAQ, doporučenou literaturu a informaci o zdrojích surovin.

Zvláště bych chtěla upozornit na tabulky, jichž je celkem v knize 6, a odrážejí například dobu zrání mýdla, saponifikační hodnoty olejů, vybrané mastné kyseliny, tabulka barev a podobnost olejů na základě jejich složení.


Na tuto poslední tabulku si udělejte čas, prohlídněte jí pořádně, jelikož je velmi užitečná při sestavování vlastních receptu a zrovna s těmi oleji, které máte po ruce. Vždy se na ní obraťte, jakmile budete mít otázku, za co vyměnit ten konkrétní olej, který je v receptuře, již byste rádi zopakovali, ale zrovna ten olej momentálně nemáte.

Kniha je velmi obsáhla a má 297 stránek, můžete jí koupit tady na e-shopu.



No a teď vlastně proč vám tu knihu doporučuji. 

Především protože je jedinečná co se tyče kvality zpracování, kvality obsahu a jeho množství a také jazykově je nám velmi blízka.

Pokud s mydlářením teprve začínáte, tak vám bude dělat dobrého společníka ve vaši dlouhé cestě, jelikož většinou se mydláření lidé nevzdávají. Dozvíte se, proč byste měli začít vyrábět vlastní mýdlo, jaké vlastnosti bude mýdlo uvařené podle vaše vlastní receptury mít, jak každý jednotlivý olej rychle reaguje s hydroxidem, jaká je životnost takového mýdla, jaká jsou pravidla pro bezpečné vaření mýdla, jak se připravuje roztok hydroxidu, který můžete i skladovat, jak mýdlo reaguje na několik stupňů rozdílu v pokojové teplotě nebo co je Syndrom suchých rukou! Pokud netroufáte sestavit vlastní recepturu – tak v této knize jich najdete hodně a různého stupně složitosti. Až uděláte pár prvních várek a budete potřebovat poradit s barvením mýdla nebo zdobením můžete také začít u této knihy. 

Dozvíte se i o výrobě mýdel s různými pečujícími složkami navíc. 



Velice se mi líbí rozdělení výroby mýdel a také receptur podle jejich použití (na tělo, na ruce atd.), které začínajícímu mydláři poskytne záchytný systém, na který pak dají navázat další znalosti z výroby.

Také je výborně zpracována kapitola o technologických chybách a jejich výsledcích a co s tím dál. Každý mydlář sice setká jen z některými z nich, ale pokud bude něco s mýdlem v nepořádku, nejspíše tady najdete odpověď co konkrétně a moc vám v tom pomůžou i fotografie k jednotlivým problémům. Řešení problematických případu je věnováno více než 20 stránek. 



Pokročilejší mydláři najdou v knížce hezký rozbor vlastnosti olejů, které vyplývají ze složení kyselin v nich obsažených. A zase bych ráda poukázala na skvělou tabulku, kterou Eva rozmístila na stránkách 290-291 a ve které dohledáte zaměnitelnost olejů. Něco více dozvíte i o množství vody v receptuře a pak už byste se neměli bát se s vodou hrát, skrývá snižování vody v receptuře hodně výrobního štěstí, věřte mi. Dozvíte také jak udělat více pěny či vyrobit odolné mýdlo.

Má tato kniha svoje minusy? Určitě, jako každá jiná a budou jiné pro každého z nás, jako jsou i její plusy. Pro mě je to například ráda odměřovat éterické oleje v ml. Já se snažím při výrobě držet ve všech položkách jednotného systému (a to gramů a procent). U začátečníků bych také uvítala i třeba základní vysvětlení práce s kalkulátorem. I když se zda, že po rozboru v textu všech základních položek, které se v kalkulátorech nastavují, práce s nim bude jednoduchá, v praxi se spíše setkávám s opakem a chtělo by to po uvedených detailech informaci napojit na nějakou kalkulačku. V teorii pro pokročilé mi zase chybí vysvětlení možnosti vypočtu vody jako poměru k hydroxidu sodnému. Já osobně tuto metodu upřednostňuji před ostatními a jeví se mi jednodušší před výpočtem koncentraci hydroxidu, dokonce bych ji považovala za nejlepší i pro začátečníky. Vše výše uvedené však není podstatné pro tuto výjimečnou knihu, protože ona především řeší nedostatek kvalitní základní a hlavně moderní informace, která tady v Čechách,v blízkém jazyce a v knižní podobě naprosto chybí .



Za sebe moc Evě děkuji za její čtyř letou práci a lásku, kterou mydlářství věnuje. Tvoje kniha, Evik, je opravdu cenným zdrojem přehledně zpracované informace a pomůže nám se učit dělat toto řemeslo dobře hned od začátku! Skvělá práce!

 S alchymií nám Eva pomohla, Kumšt ale, přátelé, je stejně na nás!

P.S.

Pokud chcete dozvědět o Moderné alchymistce Evě Budinské trochu více, vyčkejte ještě chvílí, doděláváme  s Evou pro vás zajímavý a informativní rozhovor! Věřte, máte se na co těšit!





1 komentář:

  1. knihu jsem si pořídila okamžitě po jejím uvedení na trh a měla jsem to štěstí, že mi byla doručena i s podpisem autorky. Vracím se k ní pravdleně. Je to studnice informací, kterých není nikdy dost. Mohu srovnávat s publikací S. M. Cavitch Přírodní mýdla, se kterou jsem začínala. Pravda, je to publikace o 14 let starší a v mých úplných začátcích jsem byla šťastna přešťasna, že jsem nějakou knihu o mýdlařině v češtině sehnala. O to víc kvituji moderní publikaci Evíka, cena které naprosto odpovídá baterii poznatků, zkušeností, rad, doporučení a informací, které do svých stránek autoři vložili. Díky moc Evíku.

    OdpovědětVymazat