22. října 2015

Jak uklízet po vaření mýdla



Milí drazí, 

toto je velmi důležité téma a stojí to za to si to přečíst ještě před tím, než začnete s výrobou svého prvního mýdla. (Ty jo, ta čeština s tím „to“, „tím“ ))) doufám, že to mám správně))

Moje historicky první várka mýdla dopadla velmi dobře, což nemůžu říct o prvním špinavém nádobí. Bylo to náročné, bála jsem se všeho, několikrát jsem nádobí umyla v ruce Jarem, pak octem, pak zase Jarem a přemýšlela, jestli už to můžu dat do myčky (pokud vůbec) nebo ještě přece jen Jarem…Bála jsem se popálit louhem, bála jsem se, že louh zůstane na nádobí nebo dokáže „ přeskočit“ na čisté nádobí v myčce, že dítě nebo manžel si popálí ruce, když to vezmou a tak to vyšplhalo v myšlenkách k návštěvě popáleninového centra))) S takovou fobii jsem dokázala udělat jen 2 várky.

Lámala jsem nad tím hlavu, protože totiž o tom mýtí málokdo píše anebo nedělá z toho nebezpečného úklidu tak velkého slona)) Však zkušení mydlobozi to věděli a naštěstí se podělili i s námi obyčejnými smrtelníky. Hezký članek o uklidu v angličtině má Anne-Marie Fiala tady. Nebo také David Fisher tady.

Tak a teď se podělím s vámi já, jak to dělám po výrobě mýdla za studena.


Máme dva problémové body:
  • Nádoby, v nichž se vážil a rozpouštěl hydroxid sodný 
  • Občas i větší množství nádob a nádobek, v nichž bylo čerstvé mýdlo (hrnce, misky, odměrky, stěrky, lžičky apod.)
S prvním problémem se hravě poradíme pomocí velkého množství horké až vařící vody. Pro hystericky založené osoby jako já se doporučuje oplach octem či kyselinou citronovou. Většinou vodu pustím hned po nalití do olejů a pak nechám v "saponifikačním setu".


 

Saponifikační set))))





Druhý problém se řeší několika způsoby, jedním ze kterých je ten na začátku článku (Já mu říkám „mokrý způsob“). Spočívá v tom, že hned po výrobě mýdla nádobí umyjeme horkou vodou s Jarem popř. opláchneme ho octem. 


Výhoda – nádobí je hned čisté, můžeme ho použit na další várku, nemusíme se obávat, že dětí či zvířata se dostanou do styku s nebezpečnou látkou. 


Nevýhoda – syrová mýdlová hmota je ještě jen dobře zamíchané oleje a louh, zmydlení není u konce a hmota se může „rozpadnout“ zpět na oleje a zásadu. Pokud vyrábíte v malém množství, tak to nebude velký problém pro vodovodní potrubí, avšak pokud jste na vesnici a jde vám vše do potoka, tak bych tuto variantu brala spíš jako nevhodnou.

Fobičtí jedinci však můžou využit „suchý způsob“ a to ve dvou variantách:
  1. Velmi důkladně utřít všechny nádobky a pomůcky papírovými či textilními ubrousky/ručníky, nechat zbytky mýdla saponifikovat po dobu 24-48 hodin (většina receptu za tuto dobu dokáže vysaponifikovat) a poté již hotovým a hlavně bezpečným mýdlem tu celou krásu umýt.


Papírové ubrousky bezpečně vyhodit (znamená buď také nechat na 24-48 hodin vysaponfikovat spolu s nádobím nebo vhazovat do popelnice v zavázaném sáčku). Textilní utěrky či ručníky po zmydlení hmoty normálně vyprat. 

„Saponifikační set“ má být uschovan v místě, kam nemůžou dětí a zvířata (velký odpadkový pytel v bezpečném místě, horní díl kuchyňské linky jako na foto apod.). 



2. Druhá metoda je - nic neutírat a nechat vše vysaponifikovat po dobu 24-48 hodin v bezpečném pro zvířata a dětí místě. 



      Zbytky hotového mýdla seškrábnout z nádob



  
     A uschovat na lepší časy



a pak umýt nádobí vlastním mýdlem.

Výhodou „suché“ eco-friendly metody je pak její bezpečnost pro uklízejícího a okolí (potrubí a případné řeky), opravdové šetření mýdlovou hmotou, ze které lze udělat další mýdlo a samozřejmě i to, že líní jedinci nemusí uklízet hned po várce, což naprosto zbožňují na této metodě (i přes to, že to vypadá trochu jako v té anekdotě o rozdílu mezi chlapem a ženskou, že prej ten první umývá nádobí před jídlem a ne po něm))). Také je tu velmi příjemná možnost vyzkoušet kvalitu vyrobeného mýdla hned další den)))

Nevýhodou je však čekání na dokončení procesu zmydlení. Proto mám několik plastových kyblíků a odměrek na hmotu, kelímku od jogurtů či silikonových stěrek.


Také využívám různé kombinace různých metod. Například, u mixeru je vhodné setřít hmotu hned po várce malým a pohodlným papírovým ručníkem, jelikož mýdlo potom se špatné smývá s malých a těžce dostupných míst a záhybu a hned umýt (múže se vám stát, že kousky mýdla z mixeru se objeví v oleji až budete mixovat další mýdlo))) zaplať pan Bůh pokud budou stejné barvy)))))).



Pracovní plochu utřu papírovým či textilním ubrouskem a pak postříkám či otřu octem.

Libí se Vám některá z těchto metod? Kterou používáte Vy? Máte vlastní tipy a triky?  



Kreativního a hlavně bezpečného mýdlaření přeje Nasťa 



Žádné komentáře:

Okomentovat