29. prosince 2015

Taiwan Swirl



Přátelé,

Tímto postem bych ráda začala sérií článku o různých mydlářských designových technikách, jelikož každý mydlář dříve či později chce aby jeho/její mýdlo bylo nejen kvalitní, přírodní, ekologické, čisté apod. ale také hezké, pěkné, zajímavé neboli jednoduše nejkrásnější na světě )))

První technika je relativně jednoduchá a je vhodná pro začátečníky jako já a výsledek je opravdu moc pěkný. Nazývá se Taiwan Swirl a první video s ukázkou této techniky se objevilo v roce 2010 a je tady.
Technika spočívá v tom, že proužky minimálně dvou různých barev se promíchávají, a to tak že nejdříve se „projede“ nástrojem napříč proužkami a pak podél (třeba tak jak jsem nakreslila na obrázku s 4 barvami) .


Jako nástroj lze použit například opačný konec vařečky, sushi hůlky či opačný konec obyčejné lžičky. Mějte na paměti, že nelakované dřevo se postupně vlivem zásady (NaOH) rozleptá.

Nesmírně důležité pro tuto techniku je, aby mýdlo bylo v lehké či střední stopě, lehce teklo a lehce se míchalo mezi sebou.
Tady však je ukázka toho jak se to dá udělat v těžké stopě lžičkou.
Co se tyče barevných pruhů, tak můžou být jen dvou barev, ale můžou také třeba i šesti, zaleží jen a jen na vaši fantazii, výběr barev však při použití této techniky je velmi důležitý.

Proužky můžete dělat:

  1. Mýdlem jako takovým po celé tloušťce mýdla a to ve dvou variantách nalití: volná (jak dělá mistr na tom historicky prvním videu), tzn. nalití do formy základní barvy a pak volné nalití jiných barev přímo do té první a snahou k vytvoření proužku a také nalití pomocí rozdělovačů, kdy různé barvy se nalévají do oddělených častí celé formy a rozdělovače se potom vyndávají. Porovnání dvou technik najdete na kanálu Soaping101.
  2. Mýdlem jako takovým na povrchu mýdla. K nalití se pak nejlépe hodí plastové lahvičky s úzkým hrdlem.
  3. Mikou rozpuštěnou v oleji na povrhu mýdla. K nalití se používají plastové pipety. Tady jsou moje mýdla:

  4. Uvedu také spíše jako zajímavost tzv. Ghost Swirl od paní Clary z Auntie Clara’s, kde barvy vytvářejí mýdla s různým obsahem vody (2,5 a 1,5 v poměru k zásadě)

Přehled mýdel vyrobených pomocí této techniky je třeba na tomto odkazu Soap Challenge Clubu.

Modifikovaná technika Taiwan Swirl
Na kanálu Elaine Wright také najdete modifikovanou techniku Taiwan Swril.
Modifikace může spočívat například ve způsobu nalití barev po sobě a do jednoho rohu čtvercové formy a následném kreslení také to rohu (Taiwan Drop Swirl). Moje verze je například tady - Rimmed Soap Challenge



Nebo volném nalití proužkami do základní barvy a následném kreslení napříč a nepravidelnými vlnkami (zde) či pravidelnými (zde)
Nebo také v tzv. kroužení tchajwanského víření)))))) tato modifikovaná technika je předmětem lednové soutěže Soap Challenge Clubu. Připojte se i Vy. Circuling Taiwan Swirl with dividers.
Moje verze z lednové soutěže:




Doufám, že již brzy dokážu přidat vlástní fotky ke každé větě)))



Krásné pokusy s touto technikou přeje Nasťa

Žádné komentáře:

Okomentovat