12. listopadu 2015

Sodný popel (soda ash) II - jak předcházet jeho vytvoření



Milí drazí,

Sice stále nevíme co je to ten „sodný popel“ (soda ash), avšak mydláři se naučili předcházet jeho vytvoření na povrchu mýdla.

Většinou vzniku bílého povlaku zamezí tyto jednotlivé kroky při výrobě mýdla za studena či raději hned několik. Vybírám pro vás ty, které se mi zdají po mé malé zkušenosti nejúčinnější:

  1. Nastříkejte na povrh hotového mýdla alkohol (91%-99% etanolem). A.-M. Fiala (Soap Queen) doporučuje to udělat 3krát v průběhu prvních 90 minut po nalití do formy, tzn. jednou každých 30 minut. Kimberly z Kim Ridge Farm stříká nejen po nalití do formy a po první známce gelové fáze, ale tak po vyndání z formy. Alkohol vysušuje povrch mýdla a zabraňuje krystalizací mýdla. Moje černé arganovo-mangové vločky hodnotí toto opatření jako docela účinné, podívejte, opravdu není na povrchu tohoto černého mýdla skoro nic.



  2. Druhým nejpopulárnějším opatřením proti sodnému popelu je mechanické zabránění přístupu vzduchu k mýdlové hmotě, tj. přikrytí formy třeba dřevěnou nebo plastovou pokličkou nebo také potravinovou nebo balící folií. Zpravidla sodný popel se vytváří tam, kde byl vzduch. Toto tvrzení můžu krásně potvrdit následující fotkou, kde hmota mně začala tuhnout velmi rychle a měla jsem co dělat než se mi jí povedlo nacpat do formy. 


  3.  Toto opatření by mělo platit po celou dobu saponifikace mýdla, tzn. 24-48 hodin. Doporučení tu zní, nevyndávat mýdlo, dokud není zmydlení u konce (jazykový test). Také ochlazení mýdla po ukončení saponifikace by mělo být pomalé, proto pokud používáte metodu zvanou CPOP (Cold Process Oven Process), kdy necháte mýdlo na cca 4 hodiny v ohřáté na 60C troubě, je lepší nechat mýdlo vychladnout spolu s troubou.
  4. Je samozřejmě důležité používat destilovanou vodu, která neobsahuje minerály, jež se mohou tímto nehezkým pro nás způsobem vylézt na povrch.
  5. S.M. Cavitch (Soapmaker’s Companion) si všimla, že mýdla s vysokým procentem kakaového másla či ricinového oleje a také receptury obsahující včelí vosk mívají sodný popel buď velmi málo nebo nikdy. Některé mydláři používají proto 1-5% včelího vosku k zamezení vytvoření povlaku.
  6. Dodržování správné tepoty také má význam. Co nejmenší rozdíl mezi teplotou olejů a louhu (max. 10C) a také michání při dosážení teploty obou složek mezi  40-50C jsou optimální.
  7. Velmi zajímavou metodou zamezení sodného popelu je také použití sníženého množství tekutiny, ve které se rozpouští hydroxid sodný (discount water), tzn. zadání do mýdlového kalkulátoru hodnot 2 (díly vody) : 1 (díl NaOH) nebo 1,5 (vody) : 1 (NaOH)..nejnižší je však podíl 1 : 1. Pokud používáte tuto metodu a chcete, aby mýdlo prošlo gelovou fází, je potřeba míchat oleje a louh při vyšších teplotách, jinak mýdlo do fáze „nenaskočí“. Neskutečně talentovaná Clara Lindberg má již několik velice pozoruhodných experimentu s touto metodou. Abych vás nalákala na její blog, tak přidám fotku mixeru, jež mixoval jedno mýdlo, které se skládalo ze dvou častí s různým množstvím vody.. a také různé reagovalo na střet se vzduchem)) Vidíte ten popel na pravém mixeru? Více tady.

    _DSC3707

A teď trochu osobní zkušenosti:

Opravdu mýdlo s „eskontovanou“ vodou ani v malých formách nemá sodný popel))

Taky třeba "rychlé" kastilské mýdlo v těchto všech variantách nic nemá:



Opravdu nastříkávání mýdla alkoholem snižuje výskyt bílého povlaku. Tady je dobře vidět, jak pečlivě postříkaný střed mýdla se liší od okrajů.


Toto černé mýdlo jsem chtěla provést gelovou fází (kvůli zářivosti barev) a jako ohřívač používám zatím jenom radiátor, takže potřebovala jsem hodně vody v receptu. Toto mýdlo jsem jednou po nalití nastříkala alkoholem a hned zabalila do folie a nechala spát po dobu cca 16 hodin zabalené v ručníku na radiátoru.

Pak jsem ho s radiátoru sundala a nechala v ručníku
 

a po 24 hodinách po nalití sundala ručník a vandala z formy. Mělo velmi nevýrazný povlak.


 Nastříkala jsem ho ještě jednou alkoholem po nakrájení… Myslím si, že se jeho vzhled nezměnil.


 


Máte vlastní zkušenosti s tím, jak předcházet sodnému popelu? Máte mýdlo posypané popelem?

 Ve třetím dílu se naučíme s již vytvořeným popelem bojovat.



Krásného a inspirativního mydláření přeje Nasťa.


Žádné komentáře:

Okomentovat