12. listopadu 2015

Sodný popel (soda ash)




Milí drazí,

Myslela jsem, že to bude krátký a jasný článek o tom, co přece „ta bílá věc“ je, ale evidentně to bude dlouhý článek)) Jelikož ani mydláři ani chemici pořádně ani nevědí co to je))

Takže pěkně od začátku. 

Existuje několik teorií o tom, jak vzniká tzv. sodný popel (soda ash) – takový jakoby povlak bílé barvy, který většinou se objevuje na povrchu mýdla, ale zkušenějším osobám se občas povede vytvořit sodný popel také uvnitř. Takto může vypadat:



Základní teorie zní: tzv. sodný popel je uhličitan sodný („soda na praní“), který se vytváří v důsledku reakce hydroxidu sodného a oxidu uhličitého (CO2) ze vzduchu. (Soda ash neboli sodný popel je starý název pro sodu v angličtině a v mydlářině ustálený název pro tento jev).

Avšak známá Susan Miller Cavitch (snad jediná kniha o výrobě mýdel v češtině patří jí) po několika letech mydláření prosila o rozbor chemiky a ti teda sodu tam nenašli.

Mám jinak krásné černé Vánoční vločky, skoro celé nakažené popelem a vzpomněla jsem si na mamu, která mne učila vařit, a jak jsme dávaly ocet na sodu, aby těsto bylo jemné a provzdušněné… A bylo to před napsáním tohoto článku… Šla jsem to vyzkoušet…a bohužel nic)) Můj popel na vločkách s octem reagovat odmítal a částečně zmizel spíše třením vatovou tyčinkou))) Pokus s octem prováděla také Kimberly na Kim Ridge Farm.


Copak to teda může být? Další verze (a patří zase S.M.Cavitch) je, že povlak je tvořen krystaly mýdla, které se vytváří tak, že glycerin, obsažený v ručně vyráběném mýdle, přitahuje vodu ze vzduchu, která se při zrání odpařuje a zanechává stopu ve formě „suchého, krystalizovaného“ mýdla. Tato teorie může vysvětlit přebytky jiných vodou ředěných materiálu na povrchu mýdla.

Třetí verze nám říká, že to můžou být mimo jiné krystaly vody (pokud teda nepoužíváme destilovanou, ale pokud ano…).

Další varianta: povlak je tvořen hydroxidem sodným…

Co teda nám řekne na to doktor Kevin Dunn (autor mydlářského trháku Scientific Soapmaking z roku  2010)?
Řekne nám, že jev, označovaný jako sodný popel, může být převážně trojího původu:

  1. Uhličitan sodný (soda) – rozpustná ve vodě, nikoliv v etanolu
  2. Hydroxid sodný – rozpustný v etanolu, vysoká alkalita mýdla, hlavně na povrchu
  3. Mýdlové krystaly – rozpustné v etanolu, alkalita stejná jako u zbytku mýdla
  4. Miky, silice, jíly, vonné oleje – také můžou vypařováním vody se dostat  na povrch.

Dokud nevíme co bílý povlak tvoří, těžce s nim můžem bojovat.



Každopádně, nejpravděpodobnější varianta je, že sodný popel není jednoduchou substanci a je tvořen několika typy solí (minerály z olejů, hydroxidu, vody či jiné tekutiny), která se odpařováním vody z mýdla dostane na povrh a tam se krystalizuje. Hodně samozřejmě zaleží na tom, zda je mýdlo dostatečně propustné, jinak by se voda měla vypařit dříve než se dostane na povrh.
Co se týče toho, proč sodný popel vzniká, tak zatím jsou ve hře následující verze (uvádím ty nejpravděpodobnější podle mého názoru):
  • Příliš vysoký obsah vody ve hmotě
  • Kvalita a kvantita použitých v receptu olejů, jejich vyváženost
  • Příliš nízké teploty míchání olejů a louhu (popel se může vytvořit uvnitř mýdla)
  • Hustota stopy (osobně nemůžu potvrdit…)
  • Vliv esenciálních nebo vonných olejů (třeba všemi oblíbené levandulky)
  • Velmi rychle zchladnutí mýdla

Jsou však obecné postupy, jejichž dodržování výrazně zamezí vytváření sodného popelu na vašem krásném mýdle. Přečtěte si v druhém dílu.

Jste chemik? Připojte se k výzkumu!


Neposypaného popelem mýdla přeje Nasťa 


1 komentář:

  1. Srdečně zdravím :)
    Předem, máš krásný blok a nádherná mýdla <3 a ještě - wow! necelý půlrok od začátku mydlaření a studuješ K.Dunna :-o
    Píšeš "Existuje několik teorií o tom, jak vzniká tzv. sodný popel (soda ash) – takový jakoby povlak bílé barvy, který většinou se objevuje na povrchu mýdla, ale zkušenějším osobám se občas povede vytvořit sodný popel také uvnitř." Pravý sodný popel se může vytvořit pouze na povrchu mýdla, pokud má mýdlo do hloubky bělavou podivnou strukturu, jedná se o bod 3. dle K.Dunna, němky tomu začaly říkat "mokrá křída". Je to mýdlo vykrystalizované do jiné krystalické mřížky, než jak ji obvykle známe (mýdlové molekuly mají 3 různé podoby pevného stádia, podívej do K.Dunn, 22. kapitola, část o fázích mýdla). Takové mýdlo stačí ve formě uvést do gelové fáze a nechat vychládat pomalu.
    Ještě mě napadá, když už sem píšu, možná by se Ti líbil i blog mini, občas mýdlaří společně s Dandelion (nový má na http://verseift.at/ starý je tady: http://miniseifen.blogspot.co.at/ )
    Přeju spoustu dalších povedených mýdlových kreací,
    Ame

    OdpovědětVymazat