Drazí,
Pokračujeme v seriálu věnovaném
tipům na to, jak zlepšit vzhled mýdla, a dnešní díl je o opracování hran, a to
jak těch větších, tak těch meších a také okrajování ostrých spojů (První díl o krájení je tady).
Začneme zase tím, že pokud byste
chtěli hledat informaci v angličtině tak určitě začněte slovy planer a
beveler.
My však začneme s těch velkých
plochých hran. Pokud máte mýdlo hodně nerovné nebo hodně zpopelavěle, tak
potřebujete tu celou velkou hranu dát pryč. Čím?
První možnost je nůž, o jehož problematických
stránkách jsme již mluvili v prvním dílu. Je to však varianta a není
špatná. Takto dopadl náš šeďák:
Vyrovnávají se pěkně i menší nerovnosti:
Další možnost je struna:
Na vyrovnání takto velkých ploch
se používají také speciální hoblíky, které vypadají skoro jako normální truhlářský
hoblík, akorát je otočeny vzhůru nohama))) Já mám akrylový hoblík z Asie a
kupovala jsem ho tady na Etsy.com. Zásilka je bez cla a daní, cca 500 Kč sám hoblík
plus něco přes 300 za dopravu. V ČR zatím asi jen sen)))
Potřebujete
trochu s tím pracovat, než se naučíte to dělat opravdu rovně. Nevyrovnávala
bych tím opravdu velké nerovnosti právě z toho důvodu, že se může stát, že
nebudete moci ukončit proces vyrovnání nikdy))) jelikož to prostě bude furt
křivý)))) Velké výškové rozdíly opravdu je lepší jednou říznout nožem či
strunou.
Tento hoblík má jednu břitvu a
dvě rýhy na okrajování ostrých rohů. Takto jsem se s tím zbavovala sodnéhopopelu:
Co se týče těch menších hran, tak
výše uvedeným možnostem bych ráda přidala ještě jednu a tou je škrabka na
zeleninu, ale ne taková ta bokovka co všichni známé, ale tato na fotce dole. Je
skvělá nejen na okrajování ostrých rohu (dělá to rovně a velmi rychle), ale
také se tam vejdou i naše menší hrany. Takže pokud nemáte možnost „hoblíkovat“,
najdete možnost koupit takovou škrabku. Já ji mám keramickou z Kauflandu.
No a teď k těm ostrým hranám
neboli rohům. Je vhodné je okrajovat nejen kvůli estetice, ale především kvůli
použití. Suché tvrdé hrany neudělají dobře jemné pokožce. Z praktického hlediska
by se proto měly okrajovat především ty delší okraje, neboť tak se většina lidi
myje ruce.
Z estetického hlediska doporučení zní také okrajovat i ty
menší. Já osobně bych tímto končila a tak by to vypadalo:
Někomu se může ale líbit
úplně okrajování i těch nejmenších rohu.
Čím to dělat? Zase: nožem (bude
to křivé))), škrabkou (o něco nebo o hodně lepší – podle škrabky a našich schopností)
nebo zase hoblíkem.
Nejrovněji vypadá mýdlo krájené
strunou, v případě větších nerovnosti okrájené strunou, ohoblíkováné u
těch meších nerovnosti a ohraněné zase hoblíkem. Mýdlářina je však krásná tím,
že toto je jen můj názor)) a vy to můžete dělat jak se to libí vám)) a doufám,
že jsem nabídla dost možností.
Pokračovat budeme leštěním mýdla))
Hlaďoučkého mýdla dnes vám přeje
Nasťa
Žádné komentáře:
Okomentovat