Přátelé,
Dnes se budeme věnovat tomu, jak mýdlo naleštit, a také
tomu, kdy každou z popsaných ve všech dílech proceduru provádět.
Pokud byste hledali nějakou informaci o tom v angličtině,
použijte slovo polish.
Nejefektivnější podle mně způsob Elaine Wright. Oplachuje
mýdla opravdu malým množstvím vody, což ji rozjasní barvy, smyje sodný popel a
zjemní ostré hrany mýdla. Tato metoda je ke zhlednutí tady. Používala jsem ji
docela dost a opravdu barvy rozjasní, hlavně ty udělané pomoci slídy. Musím
však říct, že ne úplně každá receptura se projeví stejně. Hlavně vám budou blýskat
mýdla s vysokým obsahem olivového oleje (předpokládám stejně tak jako
jiného tekutého oleje), mýdla, v jejichž složení převažují másla a tvrdé
tuky se moc lišit nebudou. Pamatujte si však, že přidáváte do mýdla dodatečnou
vodu a trochu prodoužíte dobu zrání.
Tady je pár fotek mých mýdel upravených tímto způsobem.
Takto se líší upravené a neupravené mýdlo
Další způsob je leštění jako takové, které provádíte
navlhčeným papírovým ubrouskem. Zkoušela jsem to několikrát, ale zatím nepřišla
asi na typ ubrousku, které by nezanechávaly stopu po utření… Znám několik mydlářů,
které to tak dělají, včetně těch co se zabývají i prodejem designových kousků v premium
segmentu, takže zbývá jen zkoušet a zkoušet))
Tady jsou šeďáky leštěné ubrouskem a vodou:
Barvy jsou podle mně stejné, ale okraje jsou opravdu příjemné (dole naleštěné, nahoře ne):
Ještě jeden způsob je nastříkávání vodou nebo alkoholem z rozprašovače.
Tuto metodu používat Kevin Devine, tady můžete zhlédnout i video. Zkoušela jsem
to také, ale nepřišla tomu na chuť, alkohol nijak nemění vzhled mýdla a rozprašování
je podle mně nedostačující na vyhlazení povrchu.
Co se týče toho KDY provádět ty vše procedury co jsme
popsaly ve všech dílech, tak:
U tvrdých receptur (jako třeba 100% kokosové mýdlo nebo slané
mýdlo) se krájí a opracovává povrhy dokud je ještě mýdlo teplé a nemáte z toho
úplný kamen (cca 10-11 hodina po lítí). Naleštit se dá kdykoliv.
U středně tvrdých
receptur se krájí po 18-24 hod po nalití do formy, s opracování ostrých
rohů bych doporučila počkat alespoň pár dní, podle mne úplně nejlíp tak týden.
Mýdlo je dost tvrdé na to, aby se hrany dali ohoblíkovat rovně po celé délce a
nejsou až tak tvrdé, aby se drolily. Opracování větších hran nejraději provádět
hned po krájení. Leštit se dá kdykoliv. U těchto testovacích mýdel se hrany docela povedly:
U měkkých receptu (zvláště u 100% olivového mýdla) krájení
asi bude nejlepší po 24-48 hodinách po lití, stejně tak opracování velkých
hran. Ostré rohy tak za týden až dva. Leštit se dá kdykoliv.
Máte svoje tipy a triky? Povezte také)))
Perfektně vypadájícího mýdla přeje
Nasťa
Žádné komentáře:
Okomentovat