6. dubna 2016

Scientific Soapmaking (kniha)





Přátelé,

Tak toto je kniha století pro mydláře. Pokud chcete alespoň trochu rozumět tomu co děláte a co můžete))) jak ono to funguje s tím mýdlem a jak to můžete ovlivnit…tak pan doktor chemie Kevin M. Dunn napsal a vydal již v roce 2010 knihu Scientific Soapmaking.

Především musím říct, že tato knížka nebude nejspíše pro začátečníky. Nenajdete tu ohromující nápady, jak udělat krásné mýdlo nebo swirl, parádní recept nebo něco na co jste zvykli z ostatních podobných knih. Je to opravdu Vědecké mydláření. První pokus vysvětlit, co se s oleji děje, když k nim přidáme louh. 
 
Kniha je v angličtině, má 412 stránek a JE o chemii. Pokud se ale chystáte věnovat se mýdlu doopravdy, je to kniha, kterou nejen musíte mít, ale musíte ji přečíst a to nejspíše několikrát. Jako vždy mám ji odsaď (ano, je to drahý jako prase).


Tady najdete obsah a úryvky některých častí knihy.

Nebudu tady zdlouhavě psát o čem ta kniha je, je to titul, který v knihovně nesmí chybět.
Jenom pár důležitých věcí, které tu najdete: co je saponifikace, gelová fáze a jak ji dosáhnout či naopak jí předejít, přetučnění a zda je smysl přetučňovat mýdlo za studena ve stopě (není)), eskontovaná voda a jak pomoci vody ovlivňovat gelovou fázi v mýdle, proč je důležitá teplota a čas a další témata… 


Krásná, výjimečná kniha.  Doporučuji oběma rukama)))))


Nespavých nocí s touto publikací přeje

Nasťa

2 komentáře:

  1. I have no bought it yet. But I wanted too and your review just convinced me. I want to improve my technique, and this will be a great way to learn faster. Thanks for sharing your opinion!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. You are welcome, Madame Propre. I just love this book and as I m thinking about soap almost all the time, I could find a lot of answers there... and still I am readig this book over and over and still searching for answers.

      Vymazat